MARIJKE VANDEPITTE

Marijke Vandepitte is kinder- en jeugdpsychiater, psychodynamisch psychotherapeute en psychotrauma therapeut (in opleiding). Ze bouwt al sinds 2002 aan de infant mental health visie, zetelde in het bestuur van WAIMH Vlaanderen en is hoopvol dat er na 20 jaar steeds meer aandacht komt voor die eerst 1001 dagen. Ze volgde de infant mental health opleiding aan de RINO in Amsterdam. Marijke heeft een groot hart voor de allerkleinsten en is geboeid door de veerkracht van kinderen, jongeren en volwassenen die geconfronteerd worden met traumatische ervaringen.

 

Momenteel stuurt ze de mobiele teams aan voor kinderen en jongeren (WINGG), ze ijverde voor een kortdurend mobiel crisisaanbod voor ouders met postpartum klachten (zwangere moeders die een moeilijke of problematische zwangerschap doormaken, tiener- of ongewenste zwangerschappen, onverwerkte trauma’s of verlieservaringen, postpartum depressies)  en bouwde een langdurige mobiele werking uit waarbij  de afstemming tussen ouders en hun jonge kinderen centraal staat via ouder – baby psychotherapie. Ze is als therapeute werkzaam in groepspraktijk 183 te Brugge en 1 dag in de week ondersteunt ze de residentiële en ambulante werking van  observatiecentrum de Berkjes.

 

Marijke deed haar kennis op tijdens haar opleidingen aan de faculteit geneeskunde en psychologie KU Leuven en Rino Vlaanderen. Momenteel werkt ze de 2 jarige psychotrauma opleiding af georganiseerd door VZW Esper, in combinatie met de opleiding complex trauma bij kinderen door Renee Potgieter Marks georganiseerd door de BIP.  Marijke doorliep haar assistentschap kinder en jeugdpsychiatrie in UZ Leuven en op de afdeling eetstoornissen en Pathways te Tienen. Na haar studies doorkruiste ze het Vlaamse land om zich vanaf 2010 te settelen in Brugge.

 

Als expert op het gebied van begeleiding van zwangere vrouwen en prille ouder-kindrelaties zal Marijke op het BLOEIcongres meer komen vertellen over mentale gezondheid vanaf de conceptie ent tijdens de bevalling tot in de eerste maanden postpartum.

OF